4:53 pm - Wednesday April 25, 2018

100 ikon sukan turun padang meriahkan Hari Sukan Negara

DLMe7_MVYAARq8AMO, 13/10/2017, PUTRAJAYA – Sambutan Hari Sukan Negara tahun ini akan menjadi lebih istimewa. Kira-kira 100 ikon sukan akan turun padang (di lapangan) di negeri-negeri, bandar dan daerah semasa sambutan besar-besaran, yang akan diadakan di seluruh negara esok.

Hari Sukan Kebangsaan adalah gagasan Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin, yang mencetuskan idea itu pada tahun 2015. Ketua Urusetia (Hari Sukan Negara) Mohsinar Abdul Malek berkata kehadiran Olimpik, Paralimpik dan bintang baru-baru ini Sukan SEA Kuala Lumpur (Ogos) dan Asean Para Games (pada bulan September) akan menyuntik lebih banyak keseronokan dan menarik di kalangan orang ramai.

“Ini adalah peluang untuk orang ramai terlibat dalam aktiviti sukan dan mendekati ikon sukan. Ideanya ialah membawa mereka dekat dengan rakyat dan membiarkan mereka bergaul dan mengenali juara mereka, “kata Mohsinar, sambil menambah bahawa kejayaan Malaysia pada Sukan SEA dan Asean Para Games” masih menjadi perbualan bandar “.

Pemenang pingat emas Paralimpik Rio Abdul Latif Romly (lelaki melompat panjang T20) dan bola jaring S.L. Karishma, yang memainkan peranan penting dalam membantu Malaysia memenangi pingat emas Sukan SEA, hadir pada sidang akhbar di Putrajaya untuk memberi sokongan kepada usaha Kementerian Belia dan Sukan.

Antara yang ditetapkan untuk menyertai sambutan Hari Sukan Negara ialah penyelam Pandelela Rinong dan Cheong Jun Hoong, pemenang pingat perak dalam synchro platform 10m pada Olimpik Rio 2016; dan pelari Khairul Hafiz Jantan, yang memenangi emas 100m di Sukan SEA.

Lebih daripada 2,000 aktiviti yang menyeronokkan telah disediakan. Antara acara penting ialah “10,000 langkah”, yang akan menyaksikan penyertaan besar-besaran sebanyak 16,000 pelajar di Putrajaya.

Mohsinar berkata mereka juga telah menerima lebih daripada 10,000 penyertaan untuk larian Putrajaya, yang akan diadakan pada waktu malam untuk kali pertama.

Timbalan Pengarah (Pembangunan Sukan) Belia dan Sukan Mohd Azhari Mohammad berkata sambutan Hari Sukan Negara akan dilancarkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Stadium Nasional di Bukit Jalil esok.

Filed in: Nasional, Sukan, Topik Pilihan

Tiada Komen Lagi

Tinggal Komen