8:34 am - Wednesday April 25, 2018

APA AGENDA SEBENAR PEMBANGKANG?

APA AGENDA SEBENAR PEMBANGKANG copy(1)MO, 23/3/2018 – BENARKAH pembangkang mahu menyelamatkan Malaysia? Dan apa masalah Malaysia sehingga ia perlu diselamatkan?

Setiap orang akan memberikan alasan untuk mewajarkan tindakan mereka, begitu juga ahli politik.

Mari kita lihat perkara-perkara yang telah lepas untuk menilai apa yang berlaku hari ini.

Kita lihat akta ISA, suatu akta undang-undang pencegahan, sebagaimana akta Patriot di Amerika.

Jika kita lihat, sekiranya akta ISA masih wujud, ramai orang yang mungkin akan dikenakan tahanan atas akta ini. Namewee dan ramai lagi misalnya akan ditahan di bawah ISA. Banyak tindak-tanduk mereka ini telah mencetuskan ketidaktenteraman awam. Isu-isu sensitif yang ditimbulkan mereka mengacau keharmonian negara. Sebaliknya hari ini dia bebas dan bermaharajalela mengacau perpaduan di negara ini dengan aksi videonya.

Apa yang anda baca daripada situasi ini?

Ketidakwujudan akta ISA telah digunakan oleh puak-puak tertentu untuk menggoncang negara ini dengan menimbulkan persoalan-persoalan yang senstif yang menyentuh bangsa, agama, dan raja-raja Melayu.

Mansuhnya ISA suatu masa dahulu adalah kejayaan besar mereka. Orang-orang bukan Islam semakin berani mempersoalkan hak-hak keistimewaan orang-orang Melayu, agama Islam dan raja-raja Melayu.

Jika anda dapat menghadam perkara ini, gerakan menuntut akta ISA ini dimansuhkan dahulu adalah bertujuan untuk mencetuskan apa yang berlaku hari ini, di mana pelbagai kemudaratan dan keburukan telah berlaku.

Ia bukanlah bertujuan untuk melindungi orang ramai daripada kezaliman akta tanpa bicara ini.

Kita dapat melihatnya sendiri hari ini dengan mansuhnya akta ini, suasana semakin kecamuk.

Termansuhnya ISA, adalah seperti tumbangnya satu tembok. Terbukalah kebebasan kepada puak-puak tertentu untuk menggoncang negara ini.

Apabila isu-isu sensitif ditimbulkan di tengah-tengah masyarakat tanpa kawalan, ia akan menyebabkan keamanan negara tergugat.

Orang ramai akan perlahan-lahan mempersoalkan apa sahaja tanpa rasa takut.

Akibat daripada keadaan ini, negara akan tercampak ke dalam anarki politik. Hari ini orang-orang bukan Islam, malah orang-orang Melayu sendiri semakin berani membangkitkan isu-isu sensitif dalam masyarakat.

Bagi yang dapat melihat jauh ke hadapan, mereka akan tahu gerakan yang mahu memansuhkan ISA ini adalah golongan yang terkurung di belakang tembok ISA. Mereka tidak dapat keluar selagi tembok ISA ini tidak dapat diruntuhkan

Maka, tidak hairanlah hari ini apabila pelbagai puak telah muncul menunjukkan belangnya.

Sekiranya ISA masih ada, orang-orang ini pasti akan ditahan tanpa bicara di bawah ISA.

Hari ini mereka mungkin ditangkap, disiasat dan didakwa, kemudian akan berjaya melepaskan diri dengan kebijaksanaan para peguam mereka.

Lainlah dengan ISA, ia tidak ada pembicaraan

Sekiranya kes-kes yang rumit ini dihadapkan ke muka pengadilan, mereka lebih mudah membela diri mereka.

Apabila ia suatu tahanan tanpa pembicaraan, tentulah ia tidak adil, kejam dan tidak bertamadun. Semua orang patut diberi peluang membela dirinya atas sebarang tuduhan.

Atas premis inilah mereka menyakinkan orang ramai bahawa ISA perlu dimansuhkan. Mereka mengeksploitasi perkara ini ke atas minda orang ramai.

Sebaliknya, apa yang mereka mahukan dengan mansuhnya akta ini adalah untuk lebih berleluasa membangkitkan perkara-perkara yang sensitif berkaitan hak-hak orang Melayu, raja-raja dan agama Islam, terutamanya.

Jadi, anda patut faham, akta ISA mahu dihapuskan adalah untuk menyebarkan dakyah-dakyah jahat mereka tanpa takut ditahan di bawah ISA.

Maka, hari ini pakatan pembangkang melaungkan untuk menyelamatkan negara. Apakah yang mahu diselamatkan mereka? Apakah agenda mereka?

Ia sebenarnya lebih kurang sama seperti kes di atas. Mereka menyebarkan propaganda dan persepsi bahawa kerajaan sedia korup, zalim dan tidak amanah.

Orang ramai akan terpukau dengan permainan mereka ini sehingga melupakan agenda sebenarnya di belakang tabir. Seperti akta ISA yang dilihat kejam, kerajaan hari ini digambarkan oleh mereka sebagai jahat dan buruk yang perlu ditumbangkan.

Sentimen yang dibangkitkan ini membuatkan orang ramai akan membenci kerajaan.

Jika anda melihat dalam skop yang luas, anda akan faham keadaan ini.

Sama seperti ISA, kewujudan UMNO dan Barisan Nasional sebenarnya menahan gerakan yang berselindung di sebalik parti-parti politik pembangkang untuk meruntuhkan asas negara ini.

Gerakan dan parti politik ini saling bersekutu untuk mencapai matlamat mereka.

Selagi UMNO masih kekal, mereka tidak dapat merombak negara ini kepada sebuah negara yang sekular, liberal dan plural.

Kerana itu kita sepatutnya faham kenapa barisan pemimpin pembangkang tidak lagi bersuara apabila dibangkitkan isu-isu yang sensitif berkenaan agama, bangsa dan raja-raja Melayu. Bahkan dalam kalangan mereka sendiri telah wujud pemikiran sesat ini.

Naratif mudahnya adalah begini: untuk merombak negara ini dan menjatuhkan raja-raja Melayu, kerajaan Barisan Nasional perlu ditumbangkan. Untuk menumbangkan kerajaan ini, akta ISA perlu ditumbangkan. Apabila ISA tidak ada lagi, kerajaan akan lemah dalam menangani cubaan golongan yang mahu mengacau kestabilan politik negara.

Apa yang kita lihat hari ini adalah dalam gambaran yang salah. Aksi yang sama, tetapi kita dikelirukan agar melihatnya dengan sudut yang salah.

Kita sedang dikelirukan bahawa pakatan pembangkang sedang menentang kerajaan yang zalim sebagaimana akta ISA yang ditentang dahulu.

Hakikatnya, kerajaan hari ini sedang cuba digulingkan oleh suatu pakatan jahat untuk meruntuhkan asas negara ini kepada sebuah negara sekular.

Kita sedang diperkudakan untuk menumbangkan sebuah kerajaan yang ditadbir oleh Melayu-Islam.

Sebagaimana ISA digambarkan zalim, begitulah kerajaan dipersepsikan sebagai korup. Dan sebagaimana ISA menghalang aktiviti mereka, begitulah kerajaan hari ini menjadi penghalang kepada cita-cita mereka untuk mengubah negara ini.

Kezaliman akta ISA bukanlah sebab mereka mahu memansuhkannya, dan keburukan kerajaan seperti yang digambarkan mereka, bukanlah sebab mereka mahu menumbangkan kerajaan.

Mereka mempunyai misi yang lain seperti yang dikatakan di atas. Ia agak mustahil berlaku selagi kerajaan sedia ada hari ini tidak berjaya ditumbangkan.

Oleh: AZMAN HUSSIN

Filed in: Azman Hussin, Nasional, Politik, Topik Pilihan

Tiada Komen Lagi

Tinggal Komen