8:19 am - Wednesday April 25, 2018

Asia Tenggara perlu kerjasama kukuh atasi pengganas

KUALA LUMPUR 16 APRIL 2018. Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Seri Mohd Johari Baharum melakukan gimik perasmian pembukaan Persidangan dan Pameran Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) dan Pameran Antarabangsa Keselamatan Kebangsaan (NATSEC) 2018 turut bersama Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor (dua kiri) di Pusat Dangangan dan Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC) . NSTP/ MOHD YUSNI ARIFFIN

MO, 16/4/2018, KUALA LUMPUR: Rantau Asia Tenggara kini berdepan dengan isu kegiatan keganasan paling serius yang memerlukan setiap negara anggotanya bekerjasama lebih erat.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata ia adalah isu yang tidak boleh dielakkan di Malaysia serta negara rantau Asia Tenggara lain yang mana keadaan itu tidak berlaku sebelum ini.

“Dulu, isu pengganas memang tidak berlaku di rantau ini, tetapi kini ia menjadi antara masalah keselamatan terbesar setiap negara termasuklah Malaysia.

“Contoh paling dekat apabila kegiatan keganasan oleh pengganas seperti IS (Negara Islam) dan Daesh ini dapat dilihat seperti yang berlaku di Marawi selain serangan di Jakarta, sebelum ini,” katanya kepada media ketika melawat ke ruang Persidangan dan Pameran Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) 2018 serta penganjur Pameran Keselamatan Kebangsaan Asia (NATSEC) 2018 yang berlangsung di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC), hari ini.

Hishammuddin berkata isu keganasan adalah fokus utama penganjuran DSA dan NATSEC 2018 selain keperluan terhadap soal keselamatan rantau Asia Tenggara.

“Perang terhadap keganasan ini tidak boleh dilakukan secara sendirian, sebaliknya ia memerlukan kerjasama semua negara.

“Hanya dengan kerjasama semua negara, barulah kita boleh menamatkan sebarang ancaman yang berlaku pada masa kini,” katanya.

Beliau berkata kegiatan pengganas jika tidak dibanteras di peringkat permulaan, boleh mencetuskan gerakan yang lebih besar.

“Jadi, saya melihat penganjuran DSA dan NATSEC 2018 ini sebagai platform tepat untuk berbincang serta mencari jalan untuk membasminya.

“Malah, persidangan dan pameran ini membolehkan negara yang menyertai dapat melihat serta meninjau kelengkapan persenjataan diperlukan selain berkongsi kepakaran dan pandangan mengenai pertahanan,” katanya.

Dalam sesi lawatan itu, Hishammuddin meluangkan masa hampir dua jam melawat ruang pameran DSA dan NATSEC 2018.

Malah, beliau turut dihadiahkan sebilah replika pedang Ottoman kurun ke-13 dikenali sebagai ‘Yatagan Sword’ daripada wakil pempamer dari Turki, FNSS Defence System, sebagai simbolik tanda penghormatan terhadap kerajaan Malaysia sebagai penganjur DSA 2018 serta penganjur NATSEC 2018 di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC).

Filed in: Luar Negara, Nasional, Topik Pilihan

Tiada Komen Lagi

Tinggal Komen