7:59 am - Sunday March 18, 2018

BEBERAPA PERSOALAN PRU14

BANYAK PERSOALAN PRU14 copy(1)MO, 2/3/2018 – ADA beberapa situasi yang mungkin ramai tidak perasan.

            PAS semestinya menyedari agenda jahat DAP, kerana itulah mereka keluar daripada Pakatan Rakyat (sekarang Pakatan Harapan). Perbezaan antara mereka tidak dapat dikompromi oleh PAS.

            Sekarang, mereka bebas. Mereka tidak bersekutu dengan Pakatan Harapan atau Barisan Nasional

            Mari kita perhatikan situasi sebenar.

            Mereka menolak DAP (Pakatan Harapan, juga menolak Umno (Barisan Nasional).

            Tetapi, sekiranya PAS mengalahkan UMNO, ia bermakna mereka memberikan kemenangan kepada Pakatan Harapan secara tidak langsung, walaupun mereka tidak bersekutu dengan Pakatan Harapan.

Kalahnya UMNO akan memberikan kemenangan kepada Pakatan Harapan.

            Ironinya, sekiranya Barisan Nasional tumbang, PAS akan menjadi sasaran DAP yang ke seterusnya.

Musuh sebenar DAP adalah PAS.  Saya katakan begitu kerana DAP adalah sebuah parti sekular, liberal dan plural yang bercita-cita mengubah seluruh negara ini. Dan PAS yang bersifat parti keagamaan tentulah bertentangan dengan dasar-dasar DAP itu.

            Matlamat DAP adalah menamatkan dominasi politik orang-orang Melayu. Halangan mereka adalah UMNO dan PAS. Sementara itu PKR sendiri sudah diresapi pemikiran-pemikiran sekular, PAN hanyalah budak suruhan DAP, dan PPBM pula hanya sebuah parti yang mengalami krisis identiti.

            DAP tidak dapat menunjuk taring sebenar kepada orang-orang Melayu kerana mereka juga mahukan undi orang-orang Melayu. Ia hanya dapat dilakukan sekiranya kerajaan Barisan Nasional ditumbangkan.

            Mahu tidak mahu, jika PAS mengalahkan UMNO, ia sebenarnya akan membunuh diri mereka sendiri. UMNO adalah benteng yang sedang melindungi PAS secara tidak sedar.

            Tumbangnya Barisan Nasional, ia bermakna PAS akan menjadi mangsa yang seterusnya.

            Mungkin ini seperti pelik, tetapi begitulah realitinya.

            Bagaimana pula dengan Tun Dr Mahathir?

            Keadaannya sama juga dengan PAS. Walaupun Tun Dr Mahathir menentang Barisan UMNO, kejatuhan UMNO akan menimpa dirinya sendiri.

            Tun Dr Mahathir akan cuba disingkirkan kemudian selepas kejatuhan UMNO. Itu adalah perancangan DAP. Dalam klip video sempena Tahun Baru China yang dibuat oleh Theressa Kok, ia menyampaikan mesej “Tun Mahathir hanyalah 5 tahun” untuk menyakinkan masyarakat Cina.

            Bagaimana ini akan terjadi?

            Perancangan DAP apabila UMNO tumbang, pemimpin-pemimpin UMNO yang menang akan ditarik masuk menyertai Pakatan Harapan untuk menyelamatkan diri atau pun kerana dibeli. Apabila pemimpin-pemimpin UMNO yang berpaling tadah ini menyertai Pakatan Harapan, PPBM (Dr Mahathir) tidaklah berkuasa lagi dalam Pakatan Harapan.

            DAP hanya menunggu UMNO tumbang sebelum mencatur perkara-perkara lain seperti Dr Mahathir ini.

            Adalah perkara biasa, apabila UMNO tumbang, tiada lagi pergantungan yang kuat untuk orang-orang Melayu. Ahli-ahli UMNO akan terkontang-kanting. Sebagaimana sukarnya pembangkang menumbangkan kerajaan, begitu jugalah sukarnya Barisan Nasional untuk merebut kembali kuasa selepas itu.

            Jangan berangan jika kerajaan baru PH korup, anda dapat menggantikannya kembali dengan UMNO (Barisan Nasional). UMNO akan dihancurkan sehingga tidak dapat bangkit lagi. Bagaimana ia akan berlaku, mungkin patut dibincangkan dalam tulisan yang lain.

            Realiti, jika anda memenangkan PAS, ia akhirnya akan memakan PAS sendiri kerana UMNO adalah benteng pertahanan PAS secara tidak langsung.

            Dalam maksud yang lain, seburuk-buruk UMNO, ia menjadi benteng pertahanan kepada Melayu dan Islam.

            Apabila UMNO dapat ditumbangkan oleh pembangkang, tentu PAS juga dapat ditumbangkan selepas itu. Ia sebenarnya akan menjadi lebih mudah lagi. UMNO yang lebih kuat daripada PAS pun berjaya ditumbangkan, jadi apalah sangatnya dengan PAS.

            Dalam hubungan kompleks ini, jika penyokong-penyokong PAS boleh berfikir lebih jauh melampaui fahaman politik dan mengutamakan agama, bangsa dan tanahair, mereka akan mempertahankan UMNO, setidak-tidaknya di kerusi Parlimen.

            Dari konteks yang luas, kemenangan PAS ke atas UMNO adalah tidak bererti. Kemenangan PAS akan hanya melemahkan atau menumbangkan UMNO sebagai kerajaan, sedangkan adalah sukar PAS menjadi parti Melayu yang terkuat untuk membentuk kerajaan.

            Keadaan akan menjadi lain sekiranya kekalahan UMNO menguatkan PAS. Tetapi ia tidak terjadi begitu. PAS tentu tidak dapat memenangi majoriti kerusi yang ditandingi mereka. Ia hanya mencacatkan sokongan orang-orang Melayu kepada UMNO. Kemenangan itu tidak akan menguatkan PAS, walaupun PAS tidak lagi bersama pembangkang (Pakatan Harapan),  secara tidak langsung

            Dan apabila ia berlaku, iaitu Barisan Nasional kalah, PAS tetap juga tidak berjaya membentuk kerajaan secara sendirian.

            Yang menang adalah Pakatan Harapan, yang membawa ideologi yang ditentang oleh PAS.

            Jadi, anda tentu faham kenapa DAP tidak begitu merisaukan keadaan ini, iaitu PAS tidak lagi bersama mereka. Ia adalah kerana, apa-apa pun perubahan yang bakal berlaku, PAS tetap bertanding melawan UMNO. Maksudnya, saingan adalah di kerusi yang majoriti Melayu. Siapa pun menang atau kalah, kerusi itu kerusi majoriti Melayu. Ia tidak merampas kerusi yang majoriti bukan Islam. Maknanya, kerusi Melayu yang berpecah.

            Para penyokong PAS perlu bertindak rasional kali ini, iaitu meletakkan PAS sebagai korban politik, untuk menahan gelombang pluralisme, sekularisme dan liberalisme yang dibawa oleh DAP dan PKR.

            Pemimpin PAS perlu berfikir logik. Permusuhan mereka dengan UMNO adalah soal-soal mengurus negara, bukannya di dalam soal agama. Sementara itu permusuhan PAS dengan DAP adalah ideologi mereka yang berlawan dengan agama Islam dan Melayu. PAS perlu tahu mengutamakan apa yang sepatutnya dalam percaturan ini.

            Sekiranya mereka tidak bertindak matang seperti itu, mereka sendiri akan hilang ruyup dibawa oleh gelombang perubahan yang dibawa oleh DAP dan sekutunya ini.

            Dalam pengertian lain, DAP tidak dapat menumbangkan kuasa politik orang-orang Melayu selagi UMNO tidak digulingkan. Dan DAP tidak dapat menghapuskan PAS selagi UMNO tidak dapat ditumbangkan.

            Maka, dengan kata lain, UMNO adalah tembok besar yang melindungi orang-orang Melayu dan PAS.

            Sekiranya tembok ini tumbang, ranaplah semuanya.

            Jika penyokong dan pemimpin-pemimpin PAS jujur dan rasional berpolitik, mereka akan tahu berkorban. Mereka akan tahu membezakan di antara Barisan Nasional dan Pakatan Harapan, mana yang lebih memudaratkan agama, bangsa dan negara mereka.

            Orang-orang Melayu telah dipecahkan kepada pelbagai parti, dan saling melawan sesama mereka. Berbeza dengan DAP, walaupun mereka melawan MCA dan MIC, sokongan padu masyarakat bukan Islam diberikan kepada DAP. Jadi, tidak timbul perpecahan dalam kalangan mereka.

            Sekali pun perkara ini pahit untuk diterima, inilah hakikat politik hari ini. Di dalam keburukan ada kebaikannya, dan di dalam kebaikan ada keburukannya. Hanya yang bijak yang dapat memilih dan membezakannya.

            Politik yang benar matlamatnya adalah untuk kebaikan agama, bangsa dan tanahair. Jika kalah lebih baik untuk mencapai matlamat itu, anda harus menerimanya.

            Ringkasnya, kekalahan UMNO, walaupun kalah kepada PAS, adalah kekalahan PAS itu sendiri dalam konteks yang lebih luas. Kekalahan UMNO dan PAS yang bertanding sesama sendiri ini adalah kekalahan kepada agama, bangsa dan tanahair ini.

            Fikirkanlah.

 

Oleh: AZMAN HUSSIN

 

 

Filed in: Azman Hussin, Nasional, Politik, Topik Pilihan

Tiada Komen Lagi

Tinggal Komen