8:04 am - Sunday March 18, 2018

KENALI KEBENARAN ANDA AKAN MENGENAL AHLI-AHLINYA

KENALI KEBENARAN copyMO, 9/3/2018 – Saidina Ali ra berkata, “kenalilah kebenaran, maka kamu akan mengenal ahli-ahlinya.”

Maksudnya, untuk memahami kebenaran sesuatu perkara, anda mesti mengenal kebenaran terlebih dahulu. Jika anda mengenal kebenaran, anda akan tahu golongan mana yang benar.

Hari ini ramai orang meletakkan kebenaran pada individu. Keadaan ini akan melahirkan perasaan taksub buta pada seseorang tokoh, sehingga segala tindak-tanduk tokoh itu dijadikan sebagai pengukur kebenaran.

Sesungguhnya ini adalah keadaan yang salah.

Apabila kita meletakkan kebenaran itu pada individu, kita akan sentiasa menganggap tindakan tokoh tersebut adalah benar walaupun ia jelas bertentangan dengan akal logik kita.

Contohnya, Tun Dr Mahathir. Pengikut-pengikutnya begitu taksub kepada beliau walaupun tindakan beliau menyalahi kebenaran secara jelas. Ia adalah dalam perkara-perkara yang sangat mudah difahami dan tidak perlu pun seseorang yang bijaksana untuk menerangkannya.

Anda fikir, Tun Dr Mahathir sudah terlalu tua, maka untuk apa lagi beliau memperjuangkan perkara-perkara peribadi? Beliau sudah kaya-raya, takkanlah beliau berjuang kerana wang lagi?

Anda fikir beliau ikhlas berjuang kerana tiada apa lagi yang dimahukan oleh manusia yang setua beliau. Anda fikir beliau ikhlas mahu menyelamatkan negara.

Itulah yang bermain-main dalam fikiran anda. Malah, anda cuba mencipta sangkaan-sangkaan baik bahawa Dr Mahathir mahu membersihkan dirinya sebelum beliau pergi. Sangkaan-sangkaan baik bukanlah salah, tetapi kita juga perlu mengkaji kebenarannya dengan realiti yang kita lihat kerana perkara ini melibatkan kepentingan orang ramai.

Sebenarnya ini hanyalah sangkaan dan persepsi semata-mata bahawa beliau melakukan perkara-perkara yang baik untuk negara. Sesungguhnya, tiada siapa pun yang benar-benar menyakini tindakan beliau sekarang adalah betul melainkan ia hanyalah suatu persepsi dan sangkaan.

Mari kita melihat kepada fakta dan realitinya.

Adakah tindakan-tindakan beliau selaras dengan apa yang anda fikirkan tentang beliau?

Anda tahu yang seteruk-teruk mana pun masalah dalam negara, kita tidak patut meminta kerjasama asing dalam menyelesaikan masalah itu. Tiada negara luar yang akan berniat baik menolong kita jika tanpa mengambil kesempatan, apatah lagi daripada negara-negara bukan Islam.

Anda tahu yang seteruk-teruk orang Islam, ia lebih baik daripada orang bukan Islam.

Anda tahu yang kita tidak patut menjadikan orang-orang bukan Islam sebagai sekutu, apatah lagi sebagai ketua.

Anda tahu bahawa DAP cenderung kepada anti Melayu dan Islam. banyak contoh dan tindakan pemimpin-pemimpin DAP yang membuktikan perkara ini. Ini juga sebenarnya perkara yang pernah ditegaskan oleh Tun Dr Mahathir ketika beliau menjadi Perdana Menteri dahulu.

Anda tahu bahawa sekularisme, pluralisme, liberalisme adalah ancaman kepada orang-orang Melayu Islam. Dan fahaman-fahaman ini masuk dan berleluasa melalui pemimpin dan NGO-NGO yang bersekongkol dengan Pakatan Harapan.

Anda tahu bahawa media-media asing apabila terlibat dan campur tangan dalam sesebuah negara, mereka mempunyai agenda masing-masing.

Anda tahu bahawa dalam kekeruhan politik, akan ada yang mahu mengambil kesempatan.

Anda tahu bahawa Dr Mahathir pernah berkata yang tunjuk perasaan atau demonstrasi bukanlah cara yang betul. Ia boleh menimbulkan kemudaratan-kemudaratan besar yang lain, berbanding dengan manfaat yang boleh dicapai dengannya.

Anda tahu yang pelbagai puak yang anti Islam, LGBT, atheis, murtad sedang bergabung di bawah Pakatan Harapan untuk menumbangkan kerajaan.

Anda tahu yang Pakatan Harapan tidak pernah memberi jaminan yang tegas untuk mempertahankan hak-hak keistimewaan orang-orang Melayu dan Islam.

Anda tahu bahawa majoriti orang-orang bukan Islam bersama Pakatan Harapan kerana Pakatan Harapan adalah suara perjuangan mereka.

Semua ini, dan banyak lagi yang anda boleh cari sendiri, adalah kebenaran dan fakta.

Tetapi, inilah yang menyalahi apa yang dilakukan oleh Tun Dr Mahathir, dan anda seolah-olah tidak kisah pun perkara ini kerana ia berkait dengan Tun Dr Mahathir.

Apakah Tun Dr Mahathir adalah sumber kebenaran yang patut dijadikan ukuran benar salah sesuatu tindakan itu?

Mari kita semak perkara ini lebih jelas.

Bukankah apa yang dijelaskan di atas, antaranya adalah apa yang pernah diberi amaran oleh Tun Dr Mahathir sendiri dahulu ketika menghadapi gelombang Reformasi?

Jadi, sebenarnya anda sudah terkeliru kerana anda meletakkan Tun Dr Mahathir sebagai penentu kebenaran. Ia seolah-olah kebenaran menuruti apa pendirian Tun Dr Mahathir, sedangkan hakikatnya bukan begitu. Tun Dr Mahathirlah yang sepatutnya menepati kebenaran.

Jadi, kenapa anda masih menyokong Tun Dr Mahathir? Ia sebenarnya hanyalah kerana kegagalan anda mengenal kebenaran dan fakta-fakta, lalu menjadikan anda taksub pada beliau dengan membutakan mata pada kebenaran yang anda lihat. Anda telah meletakkan individu melampaui kebenaran.

Jika ini bukan ketaksuban, apa lagi yang sebenarnya boleh dinamakan sebagai taksub?

Seandainya anda meletakkan kebenaran mengatasi segalanya, anda tentu tidak akan menyokong Tun Dr Mahathir lagi kerana jelas tindakan-tindakan beliau telah menyalahi kebenaran.

Adakah logik seseorang yang kononnya mahu menyelamatkan negara bersekongkol dengan golongan yang mahu merosakkan negara? Adakah munasabah mahu menumbangkan kerajaan dengan melibatkan campur tangan kuasa asing? Adakah wajar berkompromi dengan orang-orang bukan Islam untuk memperjuangkan keadilan dalam negara? Adakah patut mensabotaj ekonomi negara semata-mata kerana mahu menumbangkan kerajaan yang kononnya menindas rakyat?

Melihat kepada fakta-fakta ini, anda sendiri dapat mengetahui apakah perjuangan Tun Dr Mahathir.

Dan anda patut merenung diri anda, apakah sebenarnya perjuangan yang anda mahukan dengan mengikuti Tun Dr Mahathir, sedangkan kebenaran-kebenaran telah menunjukkan bahawa Tun Dr Mahathir tidaklah berjuang untuk kebaikan rakyat, negara dan agama.

Bahkan, perjuangan Tun Dr Mahathir itu sebenarnya membawa agama, bangsa dan tanahair ke arah yang lebih buruk lagi.

Fikirlah, sama ada anda mahu menurut Tun Dr Mahathir atau pun mengakui kebenaran-kebenaran yang telah ditunjukkan tadi.

 

Oleh: AZMAN HUSSIN

Filed in: Azman Hussin, Nasional, Politik, Topik Pilihan

Tiada Komen Lagi

Tinggal Komen