3:19 pm - Thursday February 25, 4732

Maklumat autisme boleh dilayari di laman web MIND

datin-seri-rosmahMO, 7/11/2017, KUALA LUMPUR: : Isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor pada Isnin melancarkan laman web Malaysian Information Network on Disabilities (MIND) yang ditambah baik dengan memuatkan maklumat terperinci mengenai autisme.
Rosmah yang juga Penaung Program PERMATA berkata ia adalah kolaborasi strategik Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (BAKTI) dan MIND bersama pusat autisme negara, PERMATA Kurnia dalam menyebarkan maklumat mengenai autisme dengan lebih menyeluruh.

“Menyedari fenomena peningkatan autisme dan keperluan ibu bapa yang terlibat, saya menyarankan BAKTI-MIND menambah baik laman sesawangnya dengan mengadakan pautan terus atau hyperlink ke laman web Pusat PERMATA Kurnia.

“Dengan cara ini, laman web MIND yang sudah mempunyai pangkalan pengguna yang ramai, kini dioptimumkan fungsinya dalam menyebar luas mengenai autisme selain menambah kumpulan sasar baharu,” katanya ketika merasmikan laman web itu di sini pada Isnin.

Rosmah berkata pendekatan menggunakan laman web itu juga dapat menyediakan platform jaringan yang dapat menghubungkan golongan Orang Kurang Upaya (OKU) dengan badan-badan berkaitan demi meningkatkan potensi diri mereka.

Rosmah berkata capaian kepada laman web PERMATA Kurnia menerusi laman web MIND itu akan memudahkan ibu bapa, guru, ahli terapi dan masyarakat mendapat maklumat terkini mengenai autisme dengan cepat dan tepat.

Katanya, hasil penyelidikan mengenai autisme yang dijalankan menerusi amalan berasaskan bukti ) turut dimuat naik di laman web itu supaya pengguna sentiasa mengetahui perkembangan semasa autisme.

Turut dibangunkan khusus untuk membantu kumpulan sasar adalah iKurnia, kursus pendidikan dalam talian pertama seumpamanya di Malaysia yang merangkumi aspek Asas Autisme, Asas Intervensi dan iKurnia LIVE.

“Ia boleh dilayari menerusi platform OpenLearning atau Youtube yang boleh diakses 24 jam,” katanya.

Sementara itu Rosmah berkata kajian para saintis mendapati berlaku fenomena peningkatan mendadak autisme di seluruh dunia dengan World Health Organisation (WHO) menganggarkan satu peratus prevalens autisme dalam sesebuah negara.

“Jika anggaran ini diaplikasikan kepada Malaysia yang mempunyai 31 juta penduduk, dianggarkan 310,000 kanak-kanak mengalami autisme di negara ini,” katanya.

— BERNAMA

Filed in: Kesihatan, Nasional, Teknologi dan Media Sosial, Topik Pilihan

Tiada Komen Lagi

Tinggal Komen