3:19 pm - Tuesday February 25, 6302

NIOSH saran audit sekolah secara konsisten

index

MO, KUALA LUMPUR, 5/6/2017 –  Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara (NIOSH) meminta kerajaan menjalankan audit menyeluruh dengan lebih kerap di sekolah terutama yang berusia lebih 20 tahun. Pengerusinya, Tan Sri Lee Lam Thye, berkata audit berkenaan harus membabitkan struktur bangunan dan infrastruktur asas termasuk makmal, kantin serta padang bagi mengelakkan kemalangan di sekolah.

Katanya, kegagalan mengaudit secara konsisten dibimbangi bukan sahaja akan membahayakan pelajar, malah guru dan kakitangan sekolah turut berisiko cedera atau terbunuh. “Sebagai contoh, kes-kes seperti runtuhan bumbung sekolah dan pondok gazebo serta kebakaran asrama pelajar sering dilaporkan setiap tahun. Pada Julai tahun lalu, seorang pelajar maut dihempap tiang gol hoki di sebuah sekolah menengah di Gua Musang.

“Kes-kes begini bukan sahaja mencetuskan kebimbangan kepada kerajaan, bahkan cukup merisaukan ibu bapa dan penjaga berhubung keselamatan dan kesihatan anak-anak mereka di sekolah. “Sebagai majikan, kerajaan bertanggungjawab menyediakan persekitaran yang selamat dan sihat di sekolah demi kebajikan guru, kakitangan dan pelajar yang dianggap aset berharga untuk menempuhi impian Malaysia menjadi negara maju,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini. Beliau mengulas laporan BH hari ini berhubung 8,171 projek penambahbaikan dan penyenggaraan sekolah bernilai RM300 juta bermula 14 Jun ini, membabitkan Sekolah Kebangsaan (SK), Sekolah Berasrama Penuh (SBP) dan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK).

Antara kerja-kerja yang akan dilaksanakan adalah penambahbaikan sistem pendawaian elektrik, peralatan pencegahan kebakaran, pagar dan rawatan anai-anai. Mengulas lanjut, Lam Thye berkata, langkah yang diambil kerajaan melalui Kementerian Pendidikan amat bertepatan bagi mengelakkan sebarang kemalangan daripada berlaku, sambil menyambut baik rancangan kerajaan yang dapat menjadikan persekitaran sekolah lebih selamat dan sihat.

Sumber : BH

Filed in: Topik Pilihan

Tiada Komen Lagi

Tinggal Komen