7:48 am - Sunday March 18, 2018

PROPAGANDA DAN PENIPUAN DR MAHATHIR

propaganda n penipuan tun mMO, 27/2/2018 – DR Mahathir dalam tulisan terbarunya bertajuk, Hidup Dalam Ketakutan, pada 23 Februari, mempersoalkan keadaan negara ini yang kononnya penuh ketakutan. Kononnya, rakyat Malaysia hidup dalam ketakutan.

Beliau menulis, “Tidak pernah dalam sejarah Malaysia yang begitu ramai orang berada dalam ketakutan. Di zaman Jepun pun kita tidak berasa begitu takut.”

Kita rata-ratanya tidak pernah mengalami zaman pendudukan Jepun, tetapi Dr Mahathir cuba menggambarkan keadaan negara hari ini lebih teruk daripada zaman itu.

Jika anda benar-benar memikirkan lebih lanjut apa yang beliau cuba sampaikan itu, anda akan nampak jelas beliau sebenarnya berbohong dan berfantasi. Beliaulah sebenarnya yang menimbulkan ketakutan dalam minda orang ramai. Beliaulah yang mencipta isu-isu untuk dijadikan sebagai hantu yang menakutkan rakyat. Beliau seperti seorang nenek tua yang cuba menakut-takutkan kanak-kanak supaya menurut kata-katanya.

Tanpa diterangkan pun, tulisan beliau itu sepatutnya boleh dijadikan kesimpulan bahawa selama ini, dalam pelbagai isu lain yang lebih kompleks, beliau berkemungkinan besar sebenarnya telah membohongi rakyat. Hujahnya adalah mudah, kerana dalam perkara yang sebegini jelas pun, beliau cuba mengaburi pemikiran orang ramai.

Dengan kata lain, jika dalam perkara yang begini jelas pun beliau telah berbohong, apatah lagi dalam isu-isu lain yang lebih kompleks.

Beliau hanya mahu mencipta suasana panik dalam masyarakat. Kepanikan itu beliau mahu arahkan kepada Pilihan Raya Umum ke-14 nanti agar orang ramai memprotes kerajaan sedia ada.

Mari tanya diri anda, apakah benar negara ini begitu teruk sekali seperti yang digambarkan dalam tulisan beliau beliau, sehingga rakyat diselubungi ketakutan kepada Perdana Menteri dan barisan pemerintah?

Orang yang waras tentu akan mendapati tuduhan-tuduhan beliau itu hanyalah suatu imaginasi atau penipuan semata-mata.

Realiti yang kita lihat, di mana-mana sahaja, orang ramai semakin berani bersuara. Sesiapa sahaja bebas mengkritik. Orang ramai tidak lagi disoalsiasat kerana mengkritik pemimpin-pemimpin kerajaan secara terbuka. Bahkan ISA juga telah dimansuhkan. Jadi, di mana logiknya tuduhan beliau itu?

Jika negara ini penuh ketakutan, apakah yang beliau mahukan? Adakah beliau mahu orang ramai bertindak kurang ajar dan mengkritik apa sahaja, barulah negara ini akan dianggap bebas dan terbuka?

Hakikatnya hari ini orang ramai lebih berani bersuara pada hari ini jika dibandingkan ketika zaman pemerintahan beliau dahulu.

Ketakutan-ketakutan yang beliau sebutkan itu hanyalah suatu persepsi. Jika ia benar, tidak ada sesiapa yang akan berani mengkritik kerajaan, sedangkan hari ini di media-media sosial, pemimpin-pemimpin kerajaan bukan sahaja dikritik, bahkan dimaki-hamun. Sudah tentu juga Dr Mahathir pun tidak akan menulis sebegitu jika negara ini seteruk seperti yang beliau gambarkan.

Saya tidak menjawab satu demi satu tuduhannya itu, tetapi biarlah anda sendiri memikirkan di mana logiknya tuduhan-tuduhan beliau itu. Ia lebih baik begitu.

Realitinya, tidak ada sesiapa yang dianiaya. Tidak ada sesiapa yang ditahan tanpa sebab. Di negara ini anda bebas. Anda hanya perlu takut jika anda melakukan kesalahan. Tidak ada sesiapa yang dibuang kerja kerana menyokong pembangkang. Anda boleh mendengar di mana-mana, orang ramai makin berani menunjukkan diri mereka berkempen untuk parti pembangkang dan menolak Barisan Nasional.

Keadaan ini sangat jauh berbeza ketika zaman pemerintahan beliau dahulu. Ramai orang tidak berani menzahirkan pendirian politik mereka ketika itu.

Ironinya, negara ini hari ini lebih bebas dan terbuka. Dan kerana sikap terbuka dan bebas inilah, orang ramai berani mempertikaikan segala tindakan pemimpin-pemimpin kerajaan.

Soalan yang timbul, kenapakah Dr Mahathir begitu selamba memperdayakan orang ramai dengan tulisan yang tidak berpijak di bumi nyata ini sehingga kelihatan baginya orang ramai adalah terlalu bodoh untuk mempercayainya?

Terang lagi jelas, itu adalah kerana kita ini terlalu bodoh bagi Dr Mahathir. Kerana kebodohan inilah beliau tidak teragak-agak mencipta keadaan palsu untuk kita percayai, sedangkan realiti yang kita lalui tidaklah begitu.

Bagi yang tidak mahu berfikir dan mudah panik, mereka akan terpedaya. Suasana ketakutan yang cuba dicetuskan oleh beliau itu akan menghantui orang ramai. Kemarahan orang ramai akan terpendam dan akan diluahkan apabila tibanya pilihanraya umum kelak. Itu mesej propaganda beliau.

Mengambil kira keadaan ini, anda sepatutnya dapat menganggarkan bahawa Dr Mahathir dalam isu-isu lain, sebenarnya juga telah berbohong. Beliau tidak layak dipercayai lagi kerana dalam situasi yang sudah terang lagu bersuluh begini pun beliau masih mahu membohongi rakyat.

Cuba bayangkan dalam pelbagai isu lain yang lebih kompleks seperti negara akan bankrap, negara akan tergadai, 1MDB atau Perdana Menteri merompak wang rakyat. Perkara-perkara ini rumit untuk dikaji oleh orang ramai, maka sudah tentulah ramai orang telah terperdaya untuk mempercayainya mengikut versi beliau.

Jika Dr Mahathir mahu berkata benar, beliau sepatutnya mengakui bahawa, kerana kebebasan bersuara dan hilangnya ketakutan kepada kerajaanlah, politik negara hari ini tidak stabil. Ketakutan itu hanya ciptaan dan persepsi yang cuba dimainkan oleh beliau.

Ketakutan-ketakutan yang digambarkan oleh beliau itu hanyalah suatu ilusi. Ia adalah sama seperti seseorang mendakwa dirinya rakyat yang hidup susah dan ditindas, sedangkan hakikatnya beliau sendiri mengalami obesiti, memiliki pekerjaan bergaji besar dan hidup secara mewah.

Oleh : Azman Hussin

Filed in: Azman Hussin, Nasional, Politik, Topik Pilihan

Tiada Komen Lagi

Tinggal Komen