3:19 pm - Tuesday February 24, 4956

Viral telur ikan beracun

22855390_10155835839982436_1068444631_n.png.transformedMO, 27/10/2017, KOTA KINABALU – Jabatan Perikanan Sabah sedang menyiasat kesahihan dakwaan ikan di perairan kini mengandungi telur beracun seperti viral di laman sosial sejak semalam.

Pengarahnya, Dr Ahemad Sade, berkata pihaknya kini dalam proses mengenal pasti sumber maklumat berkenaan untuk mengetahui lokasi dan waktu gambar itu diambil.

Setakat ini, katanya, tiada rekod telur ikan beracun seperti yang didakwa khususnya di perairan negeri ini.

“Kita tak pasti jenis ikan dalam gambar (viral) dan kemungkinan ikan tamban jika ia (lokasi gambar diambil) di Sabah. Jabatan Perikanan kini dalam proses mengenal pasti sumber maklumat berkenaan dakwaan terbabit,” katanya.

Sejak semalam, sekeping gambar menunjukkan seakan-akan telur ikan menjadi viral di laman sosial yang meminta orang ramai berwaspada dan melarang memakan ikan jenis itu kerana didakwa ia sejenis penyakit akibat fenomena laut beracun.

Mengulas lanjut, Ahemad berkata, pihaknya tidak menolak kemungkinan gambar terbabit diambil di tempat lain kerana di negara sejuk juga mempunyai jenis ikan yang sama iaitu spesies ikan herring atau sardin.

Ketika ini, beliau berkata, di Sabah adalah musim ikan pelagik kecil bertelur seperti spesies tamban dan basung.

“Jika kita dapat sampel ikan, kita akan lakukan analisis di makmal untuk pengesahan (sama ada ia beracun atau sebaliknya),” katanya.

Filed in: Kesihatan, Nasional, Negeri Di Bawah Bayu, Topik Pilihan

Tiada Komen Lagi

Tinggal Komen